• Begin te ontdekken
  • De eerste vermelding in 1544
  • Geschiedenis
  • De stichting van een landhuis in 1834
  • De Valkenberg
  • De Tweede Wereldoorlog
  • Bezetting door het Duitse leger
  • Het Rode Kruis
  • Het Rode Kruis
  • Verborgen schatten komen weer tot leven
  • Van vroeger naar nu

De eerste vermelding in 1544


Het Wellness Landgoed heeft een bijzondere geschiedenis. In de Gelderse archieven vinden we vermeldingen die beginnen omstreeks 1544. Rond deze tijd verkopen Evert van Lintell en zijn vrouw Sophis de helft van Landgoed “De Valckenborch” aan Mente Haeck en haar zoon Wolter Vaick. Er volgen daarna nog diverse bijzondere verhalen.

De geschiedenis van het Landgoed

Het Landgoed kent een rijke geschiedenis. Van de informatie die nog te vinden is in Gelderse archieven, online artikelen en omwonenden, hebben wij een tijdspad kunnen realiseren.  

Rode kruis kaarten de valkenberg
Banner geschiedenis 19e eeuw
de valkenberg detail bedrijfskaart plattegrond
banner geschiedenis3 groter formaat2
De Valkenberg constructie onderhoudskaart

De stichting van een landhuis in 1834


Het Landgoed is in 1834 gesticht door Matthijs Westendorp en Maria de Clercq. Het Landgoed heeft een ruime hoeveelheid grond van maar liefst 57 hectare. Het hoofdgebouw (groot herenhuis) is destijds gebouwd in neoclassicistische stijl. Een prachtig landhuis met uitzicht op de rivier en aan de andere kant de bossen.

De Valkenberg


Ondertussen is De Valkenberg van 1869 tot 1901 in het bezit van een andere familie namelijk de familie Ruyssenaers. Deze familie verkoopt het landgoed in 1901 aan de heer Ten Cate Hoedemaker. Deze heer woont hier enige jaren en verkoopt het op zijn beurt in 1917 weer. Mevrouw De douairière C.C. van Sminia-van Hoboken was de laatste particuliere bewoonster van het landhuis waar ze samen met haar man woonde. Zij plaatsten ook een luxe paardenstal, wat nog steeds een begrip is op het landgoed.

de Tweede Wereldoorlog

Bezetting door het Duitse leger


Ten tijde van het Tweede Wereldoorlog bewoonde mevrouw Sminia-van Hoboken De Valkenberg. Tijdens deze oorlog werd de bewoonster weduwe. Het landgoed werd daarna al snel bezet door de Duitsers. Mevrouw Sminia-van Hoboken heeft na de bevrijding het landgoed nooit meer betreden. In 1964 schonk zij het landgoed aan het Rode Kruis. 

Een schenking aan het Rode Kruis in 1964

Het Rode Kruis


Nadat het landgoed met bijbehorende koetshuis, woningen, stalgebouwen, kassen, park en weilanden in handen is gekomen van het Rode Kruis werd het een zorghotel. Hier bood het Rode Kruis zieken of mensen met een beperking de mogelijkheid tot een aangepaste vakantie.

Helaas zorgde in 1996 een brand in het landhuis ervoor dat een deel opnieuw moest worden aangebouwd. In 2012 wilde het Rode Kruis het zorghotel sluiten vanwege financiële redenen. De activiteiten werden destijds overgenomen door Stichting De Valkenberg. Uiteindelijk moest het zorghotel toch worden gesloten vanwege deze financiële redenen. 

De oude vloer

De oorspronkelijke houten vloer van het landhuis wordt weer opgeknapt en in de oorspronkelijke staat hersteld.

Verborgen vloer uit de oude tijd bij De Valkenberg
de valkenberg geschiedenis waterkar
de valkenberg geschiedenis waterkar hondengraven vanaf 1925

Van vroeger naar nu

Nieuwsgierig geworden hoe het landgoed is omgetoverd tot wellnessresort met hotel?

Bekijk het hotel